There was an error in this gadget

Thursday, March 4, 2010

Gambar Ekslusif Barangan Nabi Muhammad S.A.W

Salam pengunjung sudah lama saya tidak menulis diblog ini. Semanagat ingin menulis semakin pudar entah kenapa jadi mcam nie. untuk tidak menjadikan blog ini seperti sarang labah-labah sempena Maulidirrasul saya ingin berkongsi barangan ekklusif barangan Rasulullah koleksi yang tersimpan dibeberapa buah negara: Ini keseluruhan e-mail


Assalamualaikum w.b.t..semoga anda semua sihat di samping keluarga tercinta..alhamdulillah, kesyukuran berpanjangan dipanjatkan utk Pemilik segala isi langit dan bumi.."ya Allah, Tuhan sekalian alam..hanya kepadaMu kami menyembah dan hanya kepadaMu kami memohon pertolongan.."

sahabat-sahabat yg dikasihi..



pernah satu ketika sedang Rasulullah S.A.W didalam satu majlis bersama para sahabat, tiba-tiba bergenang air mata Baginda S.A.W. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah. Apabila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar R.A, baginda menyatakan bahawa terlalu merindui umatnya sebagai ikhwannya. Para sahabat merasa iri hati hinggakan Saidina Abu Bakar R.A sekali lagi bertanyakan Rasulullah S.A.W ‘bukankah kami ini ukhwanmu?’ Rasulullah S.A.W menjawab ‘tidak,kamu ini sahabatku…ikhwanku adalah umatku yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman dan sangat mencintaiku. Aku sangat rindu untuk bertemu mereka’…

KITAKAH IKHWAN ITU????


Renung2 kan dan marilah kita sama2 berselawat ke atas Baginda Rasulullah S.A.W



Subhanallah, kita beruntung dapat menatap gambar barangan Rasulullah SAW. Foto-foto ini kebanyakan adalah koleksi yang tersimpan dari berbagai tempat di beberapa negara: Muzium Topkapy di Istambul Turki, Jordania, Iraq dan negara-negara Timur Tengah lainnya. Selamat merasakan kelazatan menatap peninggalan-peninggalan ini. Semoga kerinduan kita semakin memuncak kepada Nabi Muhammad S.A.W, Kekasih Allah…Insya-allah.
======================================================================================
Baju gamis Nabi SAW yang lusuh dan robek-robek. Ya Allah … betapa sederhananya baju pemimpin dunia yang suci dan agung ..!!
jubah Rasulullah SAW


Rasa nak menitik air mata melihat pakaian dan barangan peribadi Rasulullah SAW. Baginda yang sememangnya mendapat tempat di Syurga tertinggi pun begitu zuhud sekali.
Kita begitu sibuk mengumpul harta dunia sedangkan hidup di dunia hanya sementara sahaja. Kehidupan di Akhirat adalah kehidupan yang kekal. Jika di dunia yang fana ini kita begitu cintakan dunia, layakkah kita nak masuk Syurga. Adakah kita mampu menahan siksaan api neraka?
Gambar-gambar ekslusif ni dikongsikan dengan tujuan supaya kita muhasabah diri kita. Kita ikhlas berbelanja seluar Levi’s yang berharga RM200 +, RM60-RM70 untuk sehelai t’shirt, berapa ratuskah yang kita ikhlas keluar untuk jalan Allah?
Kita sanggup menonton siaran langsung bolasepak dari menghayati Maal Hijrah, kita sanggup bersengkang mata mengadap laptop dari sembahyang tahajjud, kita mengagungkan pemimpin yang macamana? Kita mengamalkan riba dalam jual beli, kita tak kisah halal haram dalam kehidupan. Kita menghina mereka yang ingin memperjuangkan Islam . Ya Allah tunjukkan kami jalan yang benar dan ampunkan dosa kami.
Sama-sama peringat.



jubah Rasulullah SAW
Sebahagian dari baju Gamis Rasulullah yang telah robek.



jubah Rasulullah SAW
Baju,tongkat dan barang-barang Rasulullah SAW



jubah Rasulullah SAW
jubah Rasulullah SAW
Bekas tapak kaki Baginda Rasulullah SAW



jubah  Rasulullah SAW
Jubah Rasulullah SAW



jubah Rasulullah SAW


jubah Rasulullah SAW


Sandal Rasulullah S.A.W

jubah Rasulullah SAW
Cop surat rasmi Rasulullah SAW.



jubah Rasulullah SAW
Serban-serban yang pernah dipakai Baginda.



jubah Rasulullah SAW


Beberapa helai rambut Rasulullah SAW



.
Mangkuk tempat minum Nabi Muhammad SAW

jubah Rasulullah SAW
Kotak milik putri tercinta Nabi SAW, Sayyidah Fatimah Az-Zahra R.A.




jubah Rasulullah SAW



jubah Rasulullah SAW
Peninggalan gigi dan rambut Baginda Rasulullah SAW.



jubah Rasulullah SAW
Kunci Kaabah di zaman Rasulullah SAW



jubah Rasulullah SAW
Bendera Rasulullah SAW



jubah Rasulullah SAW
Topi perang Rasulullah SAW



jubah Rasulullah SAW
Busur panah Rasulullah SAW



jubah Rasulullah SAW
jubah Rasulullah SAW
jubah Rasulullah SAW


jubah  Rasulullah SAW
Pedang-pedang yang pernah digunakan Baginda.



jubah Rasulullah SAW
Surat Nabi SAW kepada Raja Muqauqas, Mesir



jubah Rasulullah SAW
Surat Rasulullah SAW pada Raja Heraclius




jubah Rasulullah SAW
Surat Nabi SAW kepada Kaisar Romawi abad ke- 7




jubah Rasulullah SAW
Surat Nabi SAW kepada rakyat Oman, Arab Selatan

Error! Filename not specified.
Surat Nabi SAW kepada Raja Nijashi, Raja Habsyah



jubah Rasulullah SAW
Makan Siti Aminah, Ibunda Rasululllah SAW



jubah Rasulullah SAW
Butiran pasir yang diambil dari makam Nabi Muhammad SAW



jubah Rasulullah SAW
PINTU EMAS MAKAM NABI MUHAMMAD SAW



jubah Rasulullah SAW
Keranda dan makam Nabi Agung, Nabi Muhammad SAW

Kongsikan bersama teman-teman yg lain
Jazakallah.



Kredit untuk Azizah Najib

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Blog ini menukilkan pendapat tuan blog.. disamping beberapa artikel dirasa menarik.. diharapkan blog ini mampu memberi kebaikan kepada pengunjung

About This Blog

BLOG PENKONGSIAN ILMU DISAMPING INGAT MENGINGATI

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP