Sunday, June 7, 2009

Hala tuju program agama


Al-Quran sebagai panduan

Al-quran merupakan kalam Allah s.w,t yang diturunkan kepada nabi Muhammmad s.a.w melalui pengantaraan malaikat jibrail untuk disampaikan kepada seluruh umat manusia sebagai pedoman dan petunjuk kehidupan. Hidup berpandukan pedoman dan petunjuk al-Quran membolehkan seseorang mencapai kebahagiaan dan keredaan Allah di dunia dan akhirat.
Allah berfirman yang bermaksud: “Wahai orang beriman, tetapkan iman kamu kepada Allah dan rasul-Nya dan (kepada) kitab (al-Quran) yang diturunkan kepada rasul-Nya (Muhammad) dan juga kepada kitab suci yang diturunkan dulu daripada itu. Dan sesiapa yang kufur (ingkar) kepada Allah, malaikat-Nya, kitab-Nya, rasul-Nya dan hari akhirat, maka sesungguhnya ia sudah dengan kesesatan (yang) sejauh-jauhnya.” (Surah al-Nisa’, ayat 136)
Ayat ini membuktikan bahawa beriman kepada al-Quran dan menjadikan isi kandungannya sebagai pedoman hidup, adalah suatu kewajipan bagi umat Islam. Tiada seseorang Mukmin pun yang boleh menyatakan bahawa isi dan suruhan al-Quran tidak sesuai pada zaman serba moden ini.Pertandingan tilwah al-Quran

Sehubungan dengan itu, Masjid jame’ Bandar triang yang merupakan institusi keagamaan yang penting dikawasan ini dengan penuh rasa tanggungjawab mengadakan satu majlis bagi membudayakan al-quran iaitu majlis Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat masjid jame’ Bandar triang. Majlis ini telah diadakan pada 23 mei 2009 iaitu pada hari sabtu yang lalu bertempat di perkarangan Masjid jame’ Bandar Triang sendiri.

Saya selaku urusetia program tersebut amat bersyukur ke hadrat ilahi kerana program tersebut berjalan dengan lancer. Dan kehadiran pada sebelah malam iaitu semasa program ceramah dijalankan bilangan yang menghadiri penceramah amat memberasangkan. Kehadiran dato faizol dapat menarik minat pendudukan sekitar menghadirinya. Malah kupasan isu berkenaan tajuk “kearah membudayakan al-quran amat menarik dan saya sendiri terasa satu semangat baru untuk mendapingi al-quran.


Sekadar pandangan

Walaupun secara umumnya, program yang dijalankan mendapat sambutan namun apa yang dapat lihat Cuma golongan yang agak veteran yang memenuhi majlis tersebut. Mana perginya sahabat-sahabat yang yang muda dan merupakan sinergi yang akan mengankat Islam. Cuma hanya sebilangan kecil glongan pemuda yang menghadri majlis tersebut. Dimana silapnya, jika dijika kita melihat program yang berbentuk hiburan tidak perlu membuat hebahan yang meluas mendapat kehadiran yang berlipat ganda daripada gongan belia melayu yang mengaku Islam. Mungkin disini kita boleh melihat beberapa perkara yang dari prpektif saya sendiri untuk dinilai.

1. Kebanyakan program agama tidak mesra remaja, jika kita lihat program dimasjid-masjid lebih mesra orang yang veteran sahaj tapa mengambil kira audioa yang terdiri daripada remaja. Contohnya jika program ceramah yang diserikan dengan nasyid. Bagus jika ceramah yang diserikan dengan nasyid. Ini paling tidak dapt mendekatkan remaja yang suka hiburan dengan program agama. Agak malangnya kumpulan nasyid yang dijemput kumpulan yang sering membawa lagu-lagu lama yang tidak sesuai dengan golongan remaja tersebut.

2. Jika kita lihat, sesetengah remaja sudah menjadi fobia dengan istilah program-program agama seperti ceramah, tazkirah dan lain-lain. Apa yang dibayangkan oleh remaja jika disebut program tersebut ialah bosan, mengikut gaya lama dan ketinggalan zaman.


3. Mungkin kita lihat didikan yang mereka terima tidak mesra dengan program agama. Contoh yang lebih mudah, ibubapa membenarkan anak-anak mengikutnya ketempat seperti pasar malam dan kompleks membeli-belah. Tapi bila kanak-kanak ingin mengikut ibu-bapanya ketempat ibadat agak sukar untuk ibu-bapa membenarkan. Apa yang ditangapi oleh ibubapa bahawa ibu-bapa anak-anak akan mengangu orang untuk beribdat. Malahan ada sesetengah masjid tidak mesra kana-kanak, mungkina da segelintir pengawai masjid yang sering memarahi kana-kanak yang sering datang ke Masjid, malahan memadang serong terhadap kana-kanak. Memang tidak dinafikan kanak-kanak sering membuat bising jika mereka pergi ke Masjid, namun ingatlah kita itulah tabiat kanak-kanak. Jika kita mengagap kanak-kanak akan mengangu ibadah,ingat kita dengan didikan rasullah s.aw. terhadap cucunya. Bagaimana saidina husin dan hasan memajat tengkok nabi semasa nabi sujud, nabi membiarkan tidak memarahi, itu yang sikap nabi tunjuk terhadap kita namun apa yang kita lakukan terhadap kanak-kanak?

Kesimpulan
Pihak Masajid dan orang yang berkuasa dalam bidang agama harap meneliti kembali program yang dilaksanakan. Kembalikanlah institusi masjid sebagai institusi yang dapat membentuka masyarakat untuk menjadi khairun umah yang dapat menjadi kahalifah dimuka bumi dan menjadi teladan kepada penganut agama lain.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Blog ini menukilkan pendapat tuan blog.. disamping beberapa artikel dirasa menarik.. diharapkan blog ini mampu memberi kebaikan kepada pengunjung

About This Blog

BLOG PENKONGSIAN ILMU DISAMPING INGAT MENGINGATI

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP