Sunday, September 27, 2009

Raya padakuTINGGALNYA RAMADHAN DENGAN KEGEMBIRAAN
@ KESEDIHAN

Sudah tujuh hari berlalu kita meninggalkan ramadhan. Masuk hari ketujuh (semasa menulis artikel ), banyak kenangan semasa ramadhan yang kita lalui. Pesta ibadat yang hanya ada pada bulan ramadhan. Bulan lain sukar untuk kita memperolehi, kebanyakan surau disekitar Bangi dipenuhi penduduk sekitar, walaupun agak berkuranganapabila samapi kepehujugan dek kerana lebih mengambil peluang tawaran mega pasaraya daripada tawaran yang dijanjikan oleh Allah.

Banyak kenikmatan yang kita perolehi semasa bulan ramadhan, Antaranya kegembiraan semasa berbuka puasa. Alhamdulillah pada tahun ini, saya banyak berbuka puasa dimasjid, disamping boleh jimat bajet, tpi yangh paling seronok apabila dapat menolong menyediakan hidangan berbuka puasa. Dalam suasana yang penuh ukhwah dan selepas berbuka magrib sama-sama berjemaah. Nikmat yang yang tiada pada bulan lain, dua tahun ukm suasana begitu saya alami, tahun depan suasana macam ini mungkin sukar diperolehi, maklum lah tahun nie tahun akhir.

Sehari sebelum menyambut hari dapat berkumpul dengan ahli keluarga yang lain, untuk berbuka puasa. Nikmat setahun sekali, hanya dibulan ramadhan

Ini yang ditunggu

Nikmat berbuka yang paling kita nanti, apabila kita menghabis berpuasa dibulan ramadhan iaitu kedatangan syawal. Cuba lihat artis-artis dan media-media termasuk kita membuat pelbagai persiapan untuk menyambut kedatangan syawal , tetapi bulan ramadhan sepatutnya dirai tidak sehebat syawal, ironinya sahabat-sahabat rasulullah s.a.w berasa sedih apabila tiba syawal, yang kita?

Disini saya ingin berkongsi beberapa gambar semasa dan sebelum syawal


Semua adik-beradik dan keluarga masing-masing berkumpul kecuali dua keluarga dan kakak di Mesir


Dua kegembiraan

Berdasarkan hadis panjang yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah antara maksudnya:

“…bagi orang yang berpuasa ada dua kegembiraan yang menggembirakanya: apabila ia berbuka ia bergembira, dan apabila ia menemui tuhannya, ia bergembira dengan puasanya” (HR Bukhari 935)

berdasarkan hadis diatas jelas kegembiraan semasa berbuka sudah kita kecapi iaitu semasa berbuka puasa dan sesudah ramadahan meninggalkan kita. Namun persoalannya bagaimana apabila kita bertemu dengan Allah. Adakah kita boleh berbangga dengan puasa kita?. Banyak kita lakukan sama ada maksiat mata, kaki, hati dan lain-lain. Yang menyebatkan kecacatan puasa kita. Adakah puasa kita sempurna, kita mengharapakan puasa kita diterima tuhan’


Puasa enam

Sahabat-sahabat, marilah kita puasa enam utuk menampung kekurungan puasa kita. Malahan Allah memberi ganjaranyang besar kepada kita. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Abu Ayyub al-Ansari:

“Siapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikuti dengan (puasa) 6 hari dalam bulan Syawal, maka seoleh-olah dia berpuasa setahun penuh.” (HR Muslim, Abu Daud, al-Tirmizi dan Ibn Majah)

Justeru itu marilah kita mereput peluang ini, untuk menampung kecacatan puasa kita dan merebut ganjaran yang dijanji oleh Allah

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Blog ini menukilkan pendapat tuan blog.. disamping beberapa artikel dirasa menarik.. diharapkan blog ini mampu memberi kebaikan kepada pengunjung

About This Blog

BLOG PENKONGSIAN ILMU DISAMPING INGAT MENGINGATI

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP